2019-05-24

In een arrest van 23 mei 2019 (nr. 80/2019) deed het Grondwettelijk Hof uitspraak over een vernietigingsberoep ingesteld door de Vlaamse Vereniging van Landmeters-experten. Het beroep was gericht tegen artikel 52, 4° van de Codex-trein.

Hiermee werd artikel 4.1.1, 14° VCRO gewijzigd zodat er slechts sprake was van verkavelen indien een grond vrijwillig wordt verdeeld in twee of meer onbebouwde kavels om ten minste één van die kavels te verkopen of te verhuren voor méér dan negen jaar, om er een recht van erfpacht of opstal op te vestigen, of om één van die overdrachtsvormen aan te bieden, zelfs onder opschortende voorwaarde, zulks met het oog op woningbouw of de oprichting van constructies.

Alzo viel de verdeling van een grond waarbij één onbebouwde en één bebouwde kavel ontstond, niet langer onder de definitie van verkavelen en bij uitbreiding niet meer onder de vergunningsplicht.

Doelstelling van deze wetgevende ingreep was de vermindering van de administratieve last voor eigenaars die beschikken over een woning op een groot perceel en die een deel van dat perceel willen afsplitsen om te verkopen voor de bouw van een woning.

Het Grondwettelijk Hof vond deze doelstelling geen voldoende verantwoording voor de mogelijk aanzienlijke achteruitgang van het vroegere beschermingsniveau van het leefmilieu en de goede ruimtelijke ordening die met deze afschaffing van vergunningsplicht gepaard kan gaan.

Wat betekent dit nu concreet? Men valt terug op de oude definitie.

Verkavelen is een grond vrijwillig verdelen in twee of meer kavels om ten minste één van deze kavels te verkopen of te verhuren voor méér dan negen jaar, om er een recht van erfpacht of opstal op te vestigen, of om één van deze overdrachtsvormen aan te bieden, zelfs onder opschortende voorwaarde, zulks met het oog op woningbouw of de oprichting van constructies.

Een grond in twee splitsen voor één van de opgesomde doeleinden valt bijgevolg opnieuw onder de verkavelingsplicht.

Dit is ook zo indien slechts één van beide percelen onbebouwd is. Ook de afsplitsing van een stuk tuin is dus terug vergunningsplichtig.

Het arrest waarvan sprake vindt u hier.

Schuermans advocaten helpt u graag verder bij eventuele vragen hieromtrent.

 

Meer nieuws

2024-03-27

Nieuw Strafwetboek (eindelijk) aangenomen

Ga verder
2024-03-20

De AI-Verordening: geen ‘Minority Report’ in de Europese Unie

Ga verder
2024-02-23

Nieuw Buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht

Ga verder