2018-05-28

Max Schrems is geen onbekende in de strijd tegen schendingen van het recht op privacy.

Reeds in 2013 begon hij te procederen tegen Facebook. Hij heeft o.a. een privacy lobbygroep opgericht met de naam None of Your Business (noyb).

Sinds afgelopen vrijdag 25 mei heeft hij een nieuw wapen: de nieuwe privacywetgeving (Algemene Verordening Gegevensbescherming, AVG of in het Engels GDPR). Op de ochtend van de inwerkingtreding van deze privacywetgeving heeft hij meteen klachten neergelegd tegen Facebook, WhatsApp, Instagram en Google. Hij protesteert tegen hun bedrijfsmodel waarbij de gebruikers deze spelers toelaten hun data te verkrijgen en verkopen in ruil voor gratis (online) diensten. Zo accepteert de heer Schrems niet dat Facebook de gebruikers twee opties gaf: de nieuwe privacyregels accepteren of hun account deactiveren. Volgens de heer Schrems creëerde Facebook tevens valse rode bollen die duidden op nieuwe berichten, die de gebruiker alleen zou kunnen zien door de nieuwe regels te accepteren.

Facebook, WhatsApp en Instagram worden zo geconfronteerd met klachten die 3,9 miljard EUR waard zijn, respectievelijk in Oostenrijk, België en Hamburg. De klacht tegen Google werd neergelegd in Frankrijk en bedraagt 3,7 miljard EUR.

Schuermans advocaten volgt de rechtspraak omtrent GDPR nauw op. Deze rechtspraak zal namelijk duidelijk maken wat de implementatie in de praktijk werkelijk inhoudt.

In het publicatieblad van de Europese Unie van 23 mei 2018 (L 127/1-14) is al een rectificatie van de AVG gepubliceerd. Indien U hierover meer wil weten helpt Schuermans advocaten U daarbij graag.

 

Meer nieuws

2024-03-27

Nieuw Strafwetboek (eindelijk) aangenomen

Ga verder
2024-03-20

De AI-Verordening: geen ‘Minority Report’ in de Europese Unie

Ga verder
2024-02-23

Nieuw Buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht

Ga verder