2019-07-18

De wet van 3 april 2019 betreffende de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie of kort de Brexitwet, werd op 10 april 2019 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Deze wet beoogt de terugtrekking van het VK uit de EU te regelen voor het geval er geen akkoord tussen hen wordt bereikt.

Typisch voor de Engelse markt, zijn de gevolmachtigde onderschrijvers. Tot nog toe bestond er in het Belgische recht geen categorie van verzekeringstussenpersonen die de kenmerken van dergelijke onderschrijvers bevatte. Om die reden voegt de Brexitwet een nieuwe definitie in. Krachtens artikel 5, 21°/9 van de Wet betreffende de Verzekeringen (W.Verz.) is een gevolmachtigde onderschrijver een verzekeringstussenpersoon die, als lasthebber van één of meer verzekeringsondernemingen, bevoegd is om de dekking van risico’s te accepteren, in naam en voor rekening van die verzekeringsondernemingen, en verzekeringsovereenkomsten te sluiten en te beheren.

Voorts worden een aantal artikelen van de W.Verz. gewijzigd door de Brexitwet, onder andere om een specifiek register op te richten voor deze nieuwe categorie en om het verbod om in België activiteiten van verzekeringsdistributie uit te oefenen zonder inschrijving in dergelijk register uit te breiden (art. 259 en 263 W.Verz.). Verzekeringstussenpersonen mogen enkel met gevolmachtigde onderschrijvers handelen indien zij zijn ingeschreven of toegelaten zijn om deze activiteiten in België uit te oefenen (art. 266, 6° W.Verz.). Nieuw artikel 267/1 W.Verz. bevat de voorwaarden om de activiteit van gevolmachtigde onderschrijver uit te oefenen.

Daarnaast zullen de verzekeraars die onder het recht van het VK en Noord-Ierland ressorteren hun Europees paspoort verliezen bij een Brexit zonder akkoord met de EU. In dat geval zal het voor hen moeilijker zijn om de toelating te bekomen om een verzekeringsproduct aan te bieden op de Belgische markt. Om die reden machtigt de Brexitwet de Koning om, op advies van de FSMA en de NBB, maatregelen te treffen om de uitvoering veilig te stellen van de overeenkomsten die waren gesloten vóór het verlies van de erkenning in België, van de vergunningen, inschrijvingen, registraties of elke vorm van toestemming. Dit komt de continuïteit van de lopende verzekeringsovereenkomsten ten goede.

Over het algemeen is de Brexitwet nog niet in werking getreden. Dit zal pas gebeuren op een door de Koning bepaalde datum en hangt af van het verloop van de Brexit. Dergelijke inwerkingtreding zal namelijk enkel gebeuren indien er geen akkoord komt tussen de EU en het VK. De bepalingen rond de gevolmachtigde onderschrijvers zijn echter reeds in werking getreden op 10 april 2019.

Meer nieuws

2024-03-27

Nieuw Strafwetboek (eindelijk) aangenomen

Ga verder
2024-03-20

De AI-Verordening: geen ‘Minority Report’ in de Europese Unie

Ga verder
2024-02-23

Nieuw Buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht

Ga verder