2023-11-24

Momenteel voorziet artikel 736 Ger.W. dat partijen hun stukken binnen de acht dagen na de inleiding van de zaak moeten meedelen. Bij gebreke hieraan, wordt de rechtspleging ambtshalve geschorst.

Het wetsvoorstel voorziet een verplichting voor de eisende partij om de inventaris van de stukken reeds aan de dagvaarding of het verzoekschrift op tegenspraak te hechten. Op deze manier zou de eisende partij worden verplicht om vóór de aanvang van de gerechtelijke procedure de nodige stukken te verzamelen en te inventariseren.

Het wetsvoorstel verduidelijkt dat deze stukkenbundel (incl. inventaris) indien noodzakelijk kan worden aangevuld in de loop van de procedure.

Het doel van het wetsvoorstel is duidelijk.

Enerzijds wil het ervoor zorgen dat het opstarten van een procedure pragmatischer kan verlopen.

Anderzijds wil het ervoor zorgen dat van bij aanvang van de procedure door de rechtbank beter kan nagegaan worden of de zaak slechts korte debatten vergt of in aanmerking komt voor (gerechtelijke) bemiddeling.  

De sanctie die de wetgever koppelt aan het niet meedelen van de inventaris op de dagvaarding of het verzoekschrift op tegenspraak is de (relatieve) nietigheid.

Schuermans advocaten volgt het wetgevend proces op.

Meer nieuws

2024-05-06

Wet van 17 maart 2014 tot wijziging van de WAM: overzicht van belangrijkste wijzigingen

Ga verder
2024-05-03

De wetgeving over het verkrijgen van goederen voor een bewindvoerder is discriminerend

Ga verder
2024-03-27

Nieuw Strafwetboek (eindelijk) aangenomen

Ga verder