Wetsontwerp betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot verwerking van persoonsgegevens ingediend in de Kamer

Het ontwerp van wet beoogt drie doelstellingen:

1. de omzetting van Richtlijn 20196/680 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens door bevoegde overheden met het oog op de voorkoming, het onderzoek, de opsporing en de vervolging van strafbare feiten of de tenuitvoerlegging van straffen en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Kaderbesluit  2008/977/JBZ van de Raad

2. de tenuitvoerlegging, voor de open clausules, van de AVG/GDPR

3. het voorzien in afwijkende regelingen voor de overheden en verwerkingen buiten het toepassingsgebied van de EUR (bijvoorbeeld de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Het wetsontwerp omvat 280 artikelen en voorziet ondermeer in strafsancties (tot 30.000 EUR te verhogen met de toepasselijke opdeciemen) voor bepaalde inbreuken.

De publicatie bevat ondermeer ook het advies van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van 11 juni 2018 ten aanzien van het voorontwerp van wet.  Dit advies is grotendeels negatief.  De Comissie stelt als besluit dat zij zich ter beschikking houdt om het ontwerp grondig bij te sturen om te komen tot een kaderwet die de ratio legis van de AVG en de Richtlijn respecteert en bijdraagt tot een transparant, coherent en daadkrachtig privacyregime in België.

Schuermans advocaten helpt U graag verder indien U hierover en/of over de AVG vragen zou hebben.