Verzet tegen stilzwijgende verlenging van verzekeringsovereenkomsten

Op 16 januari 2019 werd een wetsvoorstel ingediend tot “wijziging van de wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen, teneinde de voorschriften in verband met de opzegging van de verzekeringsovereenkomsten te wijzigen, om de consumenten beter te beschermen” (Parl.St. 2018-19, 3468/001). De aanleiding van dit voorstel was het groot aantal klachten bij de Ombudsman van de verzekeringen omtrent de opzegging van verzekeringsovereenkomsten.

Aanvankelijk voorzag het wetsvoorstel twee wetswijzigingen die uiteindelijk niet (volledig) weerhouden werden in de nieuwe wet, namelijk:

  • het recht voor de verzekeringnemer om de verzekeringsovereenkomst op te zeggen in om het even welke schriftelijke vorm (i.t.t. de vereiste van een aangetekende brief, deurwaardersexploot of afgifte van de opzeggingsbrief tegen ontvangstbewijs zoals voorzien in artikel 84 §1 eerste lid W.Verz.);
  • een opzeggingsrecht zonder jaarlijkse vervaldag (i.t.t. de vereiste om zich ten minste drie maanden voor de vervaldag te verzetten tegen een stilzwijgende verlenging van de verzekeringsovereenkomst zoals voorzien in artikel 85 §1 W.Verz.).

De nieuwe wet van 22 april 2019 voorziet echter enkel in de mogelijkheid om bij Koninklijk Besluit, na overleg in de Ministerraad en na advies van de Nationale Bank van België, voor bepaalde types van verzekeringen kortere termijnen te bepalen waarbinnen de verzekeringnemer zich moet verzetten tegen de stilzwijgende verlenging.

Dit betekent dat het voor de verzekeringnemer in de toekomst wellicht mogelijk zal zijn om de verzekeringsovereenkomst op te zeggen nadat de klassieke termijn van drie maanden vóór de vervaldag ervan is verstreken.

Deze aanpassing van artikel 85 §1 W.Verz. betekent een versoepeling van de opzeggingsmogelijkheden van de verzekeringnemer en strekt zich niet uit tot de opzeggingsmogelijkheden van de verzekeraar.

Het is echter nog wachten op een Koninklijk Besluit vooraleer verzekeringnemers kunnen genieten van deze wetswijziging.

Wordt wellicht vervolgd.