2021-02-02

Een verlaagd BTW-tarief van 6% werd voor 2 jaar, 2021 en 2022, als relancemaatregel door de federale regering ingevoerd bij Programmawet van 20 december 2020.

De regering beoogt zo de bouwsector een steun in de rug te geven en sneller een verouderd woningpatrimonium te kunnen renoveren en duurzamer te maken. Het verlaagd tarief zal van toepassing zijn op:

  1. de afbraak van een gebouw en heropbouw van een woning door een bouwheer natuurlijke persoon die zelf de nieuwe woning zal bewonen (de bewoonbare oppervlakte van de woning mag niet groter zijn dan 200m² en moet gedurende 5 jaar de enige eigen woning zijn waar de bouwheer zijn domicilie zal hebben);
  2. de afbraak van een gebouw en heropbouw van een woning door een bouwheer rechtspersoon of natuurlijke persoon die de nieuwe woning zal verhuren via een sociaal verhuurkantoor en dit gedurende minstens 15 jaar;
  3. de levering van een woning na afbraak en heropbouw door een leverancier die rechtspersoon is of natuurlijke persoon die de woning zal verkopen:
    • hetzij aan een natuurlijk persoon die de nieuwe woning zelf zal bewonen (met zelfde voorwaarden als onder a.);
    • hetzij aan een natuurlijk persoon of rechtspersoon die de nieuwe woning zal verhuren via een sociaal verhuurkantoor gedurende minstens 15 jaar.

In 32 (lijst te vinden op website FOD Financiën) welbepaalde steden en gemeenten is het 6% tarief sowieso van toepassing, zonder dat aan voornoemde beperkende sociale maatregelen moet zijn voldaan.  In die 32 gemeenten zal het verlaagd tarief ook verder na 2022 gelden.

Het verlaagd tarief zal niet alleen van toepassing zijn voor nieuwe projecten vanaf 1 januari 2021 maar kan ook van toepassing worden gemaakt op lopende projecten die reeds werden opgestart voor 1 januari 2021 indien daartoe de voorziene BTW-verklaring wordt ingediend uiterlijk 31 maart 2021.

Voor projecten waarvan de Omgevingsvergunning wordt ingediend na 1 juli 2022 kan slechts 25% van het totale bedrag worden onderworpen aan het verlaagde tarief.

Het is telkens van belang om de daartoe voorziene verklaringen en documenten voor de BTW-administratie tijdig in te dienen.

De FOD Financiën heeft een FAQ-lijst gemaakt, die u via hiernavolgende link kan bekijken: Afbraak en heropbouw | FOD Financiën (belgium.be).

Meer nieuws

2024-03-27

Nieuw Strafwetboek (eindelijk) aangenomen

Ga verder
2024-03-20

De AI-Verordening: geen ‘Minority Report’ in de Europese Unie

Ga verder
2024-02-23

Nieuw Buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht

Ga verder