2018-12-18

Reeds eerder deelden wij U mee dat het nieuwe Huurdecreet werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering. In navolging daarvan werd op 7 december 2018 “het Decreet houdende bepalingen betreffende de huur van voor bewoning bestemde goederen of delen ervan van 9 november 2018” (hierna Vlaams Woninghuurdecreet) gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Het decreet zal (grotendeels) in werking treden op 1 januari 2019.

Het nieuwe decreet heeft een aantal voorname doelen, m.n. een stabiel, duurzaam en evenwichtig wettelijk kader creëren, woonzekerheid met betrekking tot de gezinswoning bevorderen, minimale woningkwaliteit waarborgen, …

Het nieuwe decreet is onderverdeeld in vijf titels en is van dwingend recht. Er is o.m. een titel gewijd aan de huurovereenkomsten voor de hoofdverblijfplaats alsook aan de huisvesting van studenten.

In het decreet worden een aantal nieuwigheden opgenomen. Hieronder worden enkele punten kort besproken.

Bij aanvang van de huur zijn partijen verplicht een intredende plaatsbeschrijving op te stellen.

Verder wordt expliciet bepaald dat het gehuurde goed dient de voldoen aan de vereisten van de Vlaamse Wooncode. Overeenkomsten die worden gesloten indien het gehuurde goed hier niet aan voldoet zijn nietig. De verhuurder zal alsdan de reeds betaalde huurgelden (mits afhouding van een eventuele bezettingsvergoeding) moeten terugstorten aan de huurder.

De huurovereenkomst wordt in principe nog steeds afgesloten voor de duurtijd van negen jaar. Indien een huurovereenkomst voor korte duur wordt gesloten (drie jaar of minder), zal de huurder deze op elk moment kunnen opzeggen mits de betaling van een vergoeding. De verhuurder geniet deze mogelijkheid niet, ook niet in geval van persoonlijk gebruik.

Het nieuwe decreet omvat een specifieke regeling in geval van overlijden van één der partijen. 

De huurder dient verder nog steeds in te staan voor de “kleine herstellingen”. Teneinde alle discussie dienaangaande te vermijden zal de Vlaamse Regering een lijst opstellen waarin deze worden opgesomd. Deze verplichting van de huurder kan worden beperkt of uitgesloten. Voor het verdelen van de huurkosten en –lasten zal een gelijkaardige lijst worden opgesteld.

Eén van de belangrijkste wijzigingen betreft tot slot de huurwaarborg die zal worden opgetrokken van twee naar drie maanden huur.

Zoals eerder meegedeeld treedt het huurdecreet in werking op 1 januari 2019. Enkel de regels omtrent de verhoging van de huurwaarborg zullen pas in werking treden op een datum die de Vlaamse Regering nog zal bepalen.

Voormelde nieuwe regelgeving is enkel van toepassing op huurovereenkomsten gesloten na 1 januari 2019. Op reeds bestaande huurovereenkomsten blijven de “oude” federale regels van toepassing.

Indien U hieromtrent verdere vragen zou hebben helpt Schuermans advocaten U graag verder.

Meer nieuws

2024-03-27

Nieuw Strafwetboek (eindelijk) aangenomen

Ga verder
2024-03-20

De AI-Verordening: geen ‘Minority Report’ in de Europese Unie

Ga verder
2024-02-23

Nieuw Buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht

Ga verder