2019-06-13

In een arrest van 6 juni 2019 (nr. 96/2019) deed het Grondwettelijk Hof uitspraak over een prejudiciële vraag gesteld door het Hof van Cassatie.

De bepalingen stonden ter discussie die voor de beklaagde en het openbaar ministerie in beginsel voorzien in een beroepstermijn van dertig dagen, terwijl enkel het openbaar ministerie en dus niet de beklaagde over een bijkomende termijn van tien dagen beschikt om hoger beroep in te stellen wanneer de beklaagde tussen de twintigste en de dertigste dag van de beroepstermijn hoger beroep instelt.

Het Hof wijst er op dat die bijkomende termijn het openbaar ministerie de mogelijkheid biedt om na te denken over de opportuniteit om hoger beroep in te stellen tegen gedeelten van het vonnis die in het hoger beroep van de beklaagde niet worden betwist.

De ongelijkheid waarvan sprake achtte het Grondwettelijk Hof in strijd met het gelijkheidsbeginsel en het beginsel van de wapengelijkheid.

Door voor de beklaagde niet te voorzien in enige bijkomende termijn voor hoger beroep, met name wanneer het openbaar ministerie zijn hoger beroep beperkt tot sommige tenlasteleggingen of tot de bepaling van de op te leggen straf, beperken de geviseerde wetsbepalingen op onevenredige wijze de rechten van de verdediging van de beklaagde, aldus het Hof.

Het Hof handhaafde de gevolgen van de onwettige bepalingen voor de definitieve rechterlijke beslissingen op tegenspraak gewezen vóór de bekendmaking van het arrest in het Belgisch Staatsblad.

Wat moet u volgens ons onthouden?

In afwachting van een optreden van de wetgever heeft de rechter de plicht om een hoger beroep dat door een beklaagde is ingesteld tegen een op tegenspraak gewezen vonnis waartegen het openbaar ministerie tussen de twintigste en de dertigste dag van de beroepstermijn hoger beroep heeft ingesteld, ontvankelijk te verklaren in zoverre het is ingesteld in de tien dagen die volgen op dat beroep.

Het valt af te wachten of eenzelfde redenering opgaat voor wat de bijkomende beroepsmogelijkheid voor de burgerlijke partij betreft.

Schuermans advocaten helpt u graag verder.

Meer nieuws

2024-03-27

Nieuw Strafwetboek (eindelijk) aangenomen

Ga verder
2024-03-20

De AI-Verordening: geen ‘Minority Report’ in de Europese Unie

Ga verder
2024-02-23

Nieuw Buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht

Ga verder