Schuermans advocaten publiceert in de Juristenkrant

In nummer 389 van De Juristenkrant (jaargang 2019) bespreekt Mr. Koen Van den Wyngaert de Wet van 22 april 2019 tot herziening van artikel 149 van de Grondwet wat de openbaarheid van de vonnissen en de arresten betreft (BS 2 mei 2019).

Voortaan wordt de rechterlijke uitspraak openbaar bekendgemaakt op de wijze bepaald door de wet en in strafzaken wordt het beschikkend gedeelte uitgesproken in openbare terechtzitting.

De wetgever zocht terecht aansluiting bij de bestaande werkwijze.

Een digitale terbeschikkingstelling van vonnissen en arresten stond in de sterren geschreven.

Met de Wet van 5 mei 2019 tot wijziging van het Wetboek van strafvordering en het Gerechtelijk Wetboek wat de bekendmaking van de vonnissen en arresten betreft (BS 16 mei 2019) werd dit bevestigd.

Artikel 782bis, tweede lid van het Gerechtelijk Wetboek werd gewijzigd en voorziet (met ingang uiterlijk 1 september 2020) dat de rechterlijke beslissing in principe integraal wordt opgenomen in een voor het publiek toegankelijke, elektronische databank van vonnissen en arresten van de rechterlijke orde.

Het valt te verwachten dat deze elektronische publicatie de kenbaarheid van het recht en het openbaar toezicht erop zal versterken.