Overdracht van arbeidsovereenkomsten van werknemers van rechtswege – cao nr. 32bis

Bij vonnis van de Arbeidsrechtbank Antwerpen, afdeling Turnhout dd. 19 februari 2018 (AR 16/1866/A) werd in essentie geoordeeld dat “wanneer alle activiteiten van de overdrager worden overgenomen en voortgezet door weliswaar twee overnemers op een andere plaats, doch waarbij zij het overgenomen cliënteel verder bedienen en gebruik blijven maken van hetzelfde personeel en dezelfde voorraden (…) cao nr. 32bis van toepassing is met de daaruit voortvloeiende overdracht van arbeidsovereenkomsten van rechtswege”.

Krachtens Artikel 7 cao nr. 32bis dienen alle op het tijdstip van overgang van onderneming bestaande arbeidsverhoudingen van rechtswege over te gaan op de overnemer.

De arbeidsovereenkomsten die bestaan op het ogenblik van de overdracht van de onderneming tussen de overdrager en de in de overgedragen onderneming tewerkgestelde werknemers, gaan aldus van rechtswege over van de overdrager naar de overnemer, en dit niettegenstaande de weigering van deze laatste om zijn verplichtingen uit te voeren (vgl. H.v.J. 14 november 1996 [Rotsart de Hertaing / Benoidt NV en Housing Service NV], www.curia.europa.eu; Arbh. 29 juli 1997, JTT 1997, 469; Arbh. Gent 8 november 2002, JTT 2003, 111).

In casu waren beide overnemers als verkrijgers aldus verplicht tot overname van al het personeel van de overdrager en was het derhalve niet geoorloofd om een bepaalde werknemer buiten beschouwing te laten.

Beide overnemers werden zodoende solidair, in solidum, minstens de ene bij gebreke aan de andere, veroordeeld tot betaling van de alsdan aan de onterecht niet mee overgenomen werknemer verschuldigde verbrekingsvergoeding, alsook diens eindejaarspremie en vakantiegeld bij uitdiensttreding onder afgifte van de desbetreffende sociale en fiscale documenten.

De beroepsprocedure is thans lopende voor het Arbeidshof te Antwerpen.