2018-10-31

Ingevolge de wet hervorming van het ondernemingsrecht van 15 april 2018, zal het economisch recht op een aantal punten hervormd worden. Naast de ontmanteling van het Wetboek van Koophandel, is een belangrijke wijziging dat vanaf 1 november 2018 de rechtbank van koophandel vervangen zal worden door de ondernemingsrechtbank.

Deze ondernemingsrechtbank zal bevoegd zijn voor alle geschillen tussen ondernemingen, voor zover ze niet vallen onder de bijzonder bevoegdheid van andere rechtscolleges.

Volgens het nieuwe ingevoerde ondernemingsbegrip zal iedere natuurlijk persoon die zelfstandig een beroepsactiviteit uitoefent, iedere rechtspersoon en iedere andere organisatie zonder rechtspersoonlijkheid als onderneming worden aangemerkt. Het door de wet gehanteerde criterium is het nastreven van een economisch doel.

Voortaan zullen ook vzw’s, stichtingen, vrije beroepers en landbouwers als onderneming beschouwd worden.  

Andere gevolgen van de introductie van dit nieuwe begrip van ‘onderneming’ zijn dat het toepassingsgebied van de Kruispuntbank van Ondernemingen uitgebreid wordt en de wetgever verdere hervormingen doorgevoerd heeft inzake het bewijsrecht voor ondernemingen.

Schuermans advocaten blijft vanzelfsprekend ter beschikking voor al uw vragen omtrent deze wijzigingen binnen het economisch recht.

Meer nieuws

2024-03-27

Nieuw Strafwetboek (eindelijk) aangenomen

Ga verder
2024-03-20

De AI-Verordening: geen ‘Minority Report’ in de Europese Unie

Ga verder
2024-02-23

Nieuw Buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht

Ga verder