2019-04-25

In het Belgisch Staatsblad van 23 april 2019 verscheen het Decreet van 5 april 2019 houdende de tegemoetkoming in de schade die aangericht is door rampen in het Vlaamse Gewest. Het decreet  beoogt een administratieve vereenvoudiging, de actualisering van het vergoedingsproces en de introductie van een steunregeling voor landbouwers die een brede weersverzekering afsluiten.

Vooreerst bevat het decreet een definiëring van een ‘ramp’, een ‘natuurverschijnsel met uitzonderlijk karakter’ en ‘ongunstige weersomstandigheden die met een natuurramp kunnen worden gelijkgesteld’. Enkel materiële en zekere schade aan lichamelijke roerende of onroerende goederen op het grondgebied van het Vlaamse Gewest die het rechtstreekse gevolg is van een ramp, geeft recht op een tegemoetkoming.

Het staat aan de Vlaamse Regering om het bestaan van een ramp en de geografische uitgestrektheid ervan te erkennen.

Bepaalde vormen van schade komen niet in aanmerking voor vergoeding, zoals schade aan goederen met een luxekarakter, louter esthetische schade aan goederen of schade veroorzaakt door de schuld of nalatigheid van de schadelijder. Ook schade aan private goederen die verzekerbaar zijn met toepassing van de Verzekeringswet van 4 april 2014 uit hoofde van ‘natuurrampen wat betreft eenvoudige risico's’ worden uitgesloten. Hetzelfde geldt in beginsel voor schade aan niet-binnengehaalde oogsten en teelten die verzekerd kunnen worden door een brede weersverzekering. In de parlementaire voorbereiding wordt weliswaar benadrukt dat door een steunregeling de landbouw- en verzekeringssector met ingang van 2020 wordt gestimuleerd om in een verzekeringsdekking te voorzien voor verschillende klimatologische risico’s via een brede weersverzekering (en dus niet alleen voor hagelschade). Om de ontwikkeling van een markt voor dergelijke verzekeringsproducten te stimuleren worden rechtstreekse tegemoetkomingen in de schade vanuit de Vlaamse overheid gradueel afgebouwd gedurende een overgangsfase die loopt tot 31 december 2024.

Personen die door bedrog een grotere tegemoetkoming proberen te verkrijgen, verliezen het recht op de tegemoetkoming volledig of gedeeltelijk.

De aanvraag van een tegemoetkoming wordt ingediend vóór het einde van de derde maand die volgt op de maand waarin het erkenningsbesluit in het Belgisch Staatsblad is bekendgemaakt. Enkel in geval van overmacht of goede trouw zit daar enige rek op zonder dat de termijn langer kan zijn dan één jaar na de publicatie van het erkenningsbesluit.

De schade wordt tegensprekelijk vastgesteld tussen een deskundige die de Vlaamse Regering aanwijst en de schadelijder. De schade wordt geraamd op basis van de normale kosten om de getroffen goederen te herstellen of te vervangen, onder meer rekening houdend met de herbruikbare delen en de waardevermindering door materiële of economische slijtage vóór de ramp. Er is in geval van valse, onjuiste of onvolledige stukken of verklaringen een mogelijkheid tot herziening van de beslissing van de Vlaamse Regering en ook materiële vergissingen kunnen worden rechtgezet. Een beroepsmogelijkheid (met schorsende werking) is voorzien bij het hof van beroep van het ambtsgebied waar de schade zich heeft voorgedaan.

De Wet van 12 juli 1976 betreffende het herstel van zekere schade veroorzaakt aan private goederen door natuurrampen en het Decreet van 3 juni 2016 betreffende de tegemoetkoming voor schade, aangericht door algemene rampen in het Vlaamse Gewest worden opgeheven. Het gros van de bepalingen van het nieuwe decreet treden in werking op 1 januari 2020. Schadeverwekkende feiten die zich daarvóór hebben voorgedaan, worden afgehandeld overeenkomstig de bepalingen die golden vóór deze datum.

Schuermans advocaten is gespecialiseerd in food & feed en in het algemeen de zorg voor de landbouwer en helpt u graag verder indien u hieromtrent vragen zou hebben.

Meer nieuws

2024-03-27

Nieuw Strafwetboek (eindelijk) aangenomen

Ga verder
2024-03-20

De AI-Verordening: geen ‘Minority Report’ in de Europese Unie

Ga verder
2024-02-23

Nieuw Buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht

Ga verder