2019-05-13

In het Belgisch Staatsblad van 13 mei 2019 verscheen het Kaderdecreet Bestuurlijke Handhaving van 22 maart 2019. Het is een zoveelste bewijs van de opmars van bestuurlijke sancties en maatregelen die meer en meer prevaleren op hun strafrechtelijke tegenhanger.

Uit de parlementaire voorbereiding bij dit decreet blijkt dat de Vlaamse decreetgever komaf wenste te maken met het versnipperd karakter van de Vlaamse regelgeving met betrekking tot bestuurlijke handhaving:

Dit groeiproces verliep bovendien vrij chaotisch, zonder ééngemaakte inventaris van sancties en procedures. Elke materiële regeling voorzag in een eigen sanctiearsenaal en eigen procedureregels, wat neerkomt op het voegen van een bestuurlijke variant voor boek I Strafwetboek en het wetboek van Strafvordering bij elke inhoudelijke regeling. Het gevolg was een “kaleidoscopische” proliferatie van regelingen, op alle niveaus, in alle rechtsdomeinen, van verschillende tijdstippen en van divers allooi, die niet alleen leidde tot rechtsonzekerheid door ondoorzichtigheid, maar ook tot rechtsonzekerheid door onvolledigheid.”

Het kaderdecreet beoogt weliswaar geen volledige Vlaamse unificatie maar wel een stroomlijning van de bestuurlijke handhaving. Het zal bijgevolg maar van toepassing zijn onder voorbehoud van andersluidende bepalingen in de inhoudelijke decreten of sectorale kaderdecreten. De mogelijkheid wordt opengelaten om in een tweede fase bestaande decreten toe te laten treden tot dit kaderdecreet.

Het kaderdecreet heeft de volgende hoofdstukken:

  1. Algemene bepalingen en definities
  2. Het bestuurlijk toezicht
  3. Het strafrechtelijk opsporingsonderzoek
  4. Het bestuurlijk opsporingsonderzoek
  5. Onmiddellijke inning, consignatie en inhouding
  6. Bestuurlijke vervolging
  7. Protocolakkoorden met het openbaar ministerie
  8. Bestuurlijk beslag
  9. Algemene principes van bestuurlijke sanctionering
  10. De beboetingsinstantie
  11. Het voorstel tot betaling van een geldsom
  12. De sanctieprocedure
  13. Uitvoering bestuurlijke sancties
  14. Bestuurlijk sanctieregister en databank rechtspraak Vlaamse regelgeving
  15. Beleidslijnen voor opsporing en vervolging, en beleidslijnen voor bestuurlijke sanctionering
  16. Bijstand aan OLAF
  17. Aan dit decreet eigen strafbaarstellingen
  18. Slotbepaling

Met uitzondering van de regels aangaande het bestuurlijk sanctieregister treedt het kaderdecreet in werking op 23 mei 2019.

Schuermans advocaten helpt u graag verder bij eventuele vragen met betrekking tot de implementatie van dit nieuw wetgevend kader.

Meer nieuws

2024-03-27

Nieuw Strafwetboek (eindelijk) aangenomen

Ga verder
2024-03-20

De AI-Verordening: geen ‘Minority Report’ in de Europese Unie

Ga verder
2024-02-23

Nieuw Buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht

Ga verder