2020-01-30

Het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) is sinds 1 januari 2020 ook van toepassing op bestaande vennootschappen en verenigingen.

Het WVV was reeds sinds 1 mei 2019 van toepassing op nieuwe vennootschappen en verenigingen die sedertdien werden opgericht, alsook op bestaande vennootschappen en verenigingen die vanaf 1 mei 2019 via statutenwijziging het WVV uitdrukkelijk van toepassing hadden gemaakt.

Thans is het WVV ook van toepassing op bestaande vennootschappen en verenigingen, met name zowel de dwingende bepalingen als de aanvullende bepalingen, voor zover er van laatstgenoemden niet in de statuten uitdrukkelijk werd afgeweken.

Het onderscheid tussen aanvullend en dwingend recht is niet uitdrukkelijk voorzien in het WVV, waardoor de huidige toepassing van nieuw recht op oude statuten aanleiding geeft tot rechtsonzekerheid.

Een snelle aanpassing van de statuten aan het WVV verdient zodoende de voorkeur, ofschoon zulks pas verplicht is tegen 1 januari 2024.

U kunt Schuermans advocaten vrijblijvend contacteren om de opportuniteiten die het WVV biedt verder gedetailleerd te bespreken.

Meer nieuws

2024-03-27

Nieuw Strafwetboek (eindelijk) aangenomen

Ga verder
2024-03-20

De AI-Verordening: geen ‘Minority Report’ in de Europese Unie

Ga verder
2024-02-23

Nieuw Buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht

Ga verder