2018-07-30

Eerder deelden wij U reeds mee dat op 14 juli 2017 het voorontwerp van Vlaams decreet houdende bepalingen betreffende de huur van voor bewoning bestemde goederen (Huurdecreet) werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Op 18 mei 2018 werd dit Huurdecreet, dat op 1 januari 2019 in werking zal treden, definitief goedgekeurd door de Vlaamse Regering.

Het decreet zal de bestaande huurwetgeving vervangen en vindt toepassing op de woninghuurovereenkomsten met als bestemming hoofdverblijf alsook op de huur van studentenverblijven. Het decreet zal voorlopig enkel toepassing vinden op nieuwe huurovereenkomsten.

Het decreet zal, zowel voor de huurder als de verhuurder, een aantal nieuwigheden invoeren.

Hiernavolgend een greep uit de innovaties:

Indien een goed te huur wordt aangeboden, dienen in de advertentie naast de huurprijs, tevens de kosten en lasten te worden vermeld. Bij niet-naleving kan een administratieve geldboete tot 350,00 EUR worden opgelegd.

De verhuurder mag aan de huurder enkel de documenten opvragen die vereist zijn om na te gaan of hij aan zijn verplichtingen als huurder zal kunnen voldoen, zoals zijn loonfiche.

In de huurovereenkomst dient vanaf 1 januari 2019 het rijksregisternummer van alle partijen te worden vermeld. Tevens dient te worden verwezen naar de Vulgariserende Toelichting. Deze toelichting wordt opgesteld door de Vlaamse Regering en biedt een verduidelijking bij de toepasselijke regelgeving.

Een belangrijke wijziging betreft de optrekking van de huurwaarborg van twee naar drie maanden huur. Woonbehoeftige gezinnen en alleenstaanden zullen hiertoe onder bepaalde voorwaarden een renteloze huurwaarborglening kunnen aangaan bij het Vlaams Woningfonds.

Nieuw is voorts dat huurovereenkomsten gesloten voor een korte termijn van maximum drie jaar vroegtijdig door de huurder kunnen worden opgezegd mits inachtneming van een opzeggingstermijn van drie maanden. Bij zulke voortijdige beëindiging, heeft de verhuurder recht op een opzeggingsvergoeding van respectievelijk anderhalve maand, één maand of een halve maand huur naargelang de huurovereenkomst een einde neemt gedurende het eerste, het tweede of het derde jaar van de huurovereenkomst.

De huurder is verder verplicht een verzekering af te sluiten voor brand- en waterschade.

Tot slot zal elke echtgenoot of wettelijke samenwoner van rechtswege huurder worden, ongeacht of de huurovereenkomst voor of na het aangaan van het huwelijk of de wettelijke samenwoning is gesloten. In geval van beëindiging van het huwelijk of de wettelijke samenwoning bepalen de huurders onderling wie de huurovereenkomst voortzet, bij gebreke waaraan de rechter deze beslissing zal nemen. Indien de huurovereenkomst bij aanvang door beide huurders werd ondertekend, kan de verhuurder de huurder gedurende zes maanden nadat hij geen huurder meer is, aanspreken voor de betaling van de huur.

Schuermans advocaten helpt U graag verder indien U hieromtrent verdere vragen heeft.

Meer nieuws

2024-03-27

Nieuw Strafwetboek (eindelijk) aangenomen

Ga verder
2024-03-20

De AI-Verordening: geen ‘Minority Report’ in de Europese Unie

Ga verder
2024-02-23

Nieuw Buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht

Ga verder