2023-06-19

Volgens de memorie van toelichting bij het wetsontwerp streefde de wetgever 2 doelstellingen na: de uitbreiding van de mogelijkheden tot inschrijving op het tableau van de landmeters-experten en de oprichting van een Orde van landmetersexperten.

Wat de eerste doelstelling betreft, breidt de wetgever het statuut uit met werknemers en ambtenaren, die voortaan, samen met zelfstandigheden, op het tableau onder een lijst ‘natuurlijke personen’ zullen komen. Daarnaast is er nog een lijst “rechtspersonen”, een lijst “erelandmeters-experten” en een lijst “stagiairs”.

Opdat een werknemer of ambtenaar de beroepsactiviteiten van een landmeter-expert effectief mag uitoefenen, zoals bijvoorbeeld de ondertekening van de plannen, aktes of processen-verbaal, en de beroepstitel mag dragen, moet hij zich laten inschrijven.

De titel ‘landmeter-expert’ is dus wettelijk beschermd. De wet voorziet een verbod voor derden om een titel te dragen die ter zake verwarring kan scheppen. Op de niet-naleving ervan worden strafsancties voorzien.

Verder omvatten de verplichte beroepskwalificaties in principe onder andere een stageperiode en het afleggen van een bekwaamheidsexamen. De regels voor de stage zullen nog in een reglement betreffende de beroepsopleiding worden vastgelegd.

Daarnaast wordt uitdrukkelijk voorzien in een belangenconflictencheck die de Orde moet uitvoeren van zodra de landmeter-expert aangeeft dat zijn onafhankelijkheid in het gedrang kan zijn. Opdat dit op transparante wijze kan gebeuren, wordt opgelegd dat de landmeter-expert opgave moet doen van al zijn publieke en private mandaten en ook van zijn eventuele publieke functies (gemeenteraad, intercommunales, ...).

Wat de deontologische plichtenleer betreft, wordt voorzien in de nieuwe sanctie van een ‘terechtwijzing’, hetgeen weliswaar geen tuchtsanctie betreft. De tuchtsancties zijn: de waarschuwing, de berisping, een geldboete, de schorsing en de schrapping. Enkele van hen kunnen desgevallend ook gepaard gaan met een verplichte vorming/opleiding.

Teneinde onder andere een betere zelf- en kwaliteitscontrole van de zelfstandige landmeters-experten te faciliteren en de beroepsgroep meer armslag te geven werd in een Orde voorzien. De Orde bestaat uit de Nationale Raad, het Bureau, de Uitvoerende Kamers, de Kamers van Beroep, de Verenigde Kamer, de Verenigde Kamer van Beroep en de Beroepsopleidingscommissie.

Voor het gros van de nieuwe regels dient de Koning nog een concrete datum van inwerkingtreding te voorzien.

Voor meer informatie over de strekking en gevolgen van deze wet kan u steeds Schuermans advocaten contacteren.

Meer nieuws

2024-05-16

Tot ziens wegwerpeconomie! Een nieuwe weg naar het herstel van producten

Ga verder
2024-05-06

Wet van 17 maart 2024 tot wijziging van de WAM: overzicht van belangrijkste wijzigingen

Ga verder
2024-05-03

De wetgeving over het verkrijgen van goederen voor een bewindvoerder is discriminerend

Ga verder