2018-07-25

Vorige week keurde het Parlement de hervorming van het huwelijksvermogensrecht goed.

Het nieuwe huwelijksvermogensrecht zal in werking treden op 1 september 2018, wanneer ook het nieuwe erfrecht in voege treedt.

Hieronder vindt u enkele van de belangrijkste wijzigingen:

- In het wettelijke stelsel wordt voor enkele goederen zoals de individuele levensverzekering, schadevergoedingen, beroepsgoederen en aandelen verduidelijkt of en wanneer ze eigen of gemeenschappelijk zijn.

- In de akte van aankoop van een onroerend goed door samenwoners kan al voorzien worden in de inbreng daarvan in het gemeenschappelijk vermogen in geval van een later huwelijk. Men spreekt van de anticipatieve inbreng.

- Er wordt een vierde huwelijksvermogensstelsel gecreëerd: een variant op het stelsel van scheiding van goederen, waarbij met een verrekening van aanwinsten wordt gewerkt. Daarnaast kunnen echtgenoten meer solidariteit inbouwen in geval van beëindiging van het huwelijk door een clausule in het huwelijkscontract op te nemen die voorziet in een rechterlijke billijkheidscontrole. Op de notaris rust de plicht om de aanstaande echtgenoten hierover te informeren. Hij zal de keuze van partijen met betrekking tot de clausule over de rechterlijke billijkheidscontrole uitdrukkelijk in het huwelijkscontract moeten vermelden.

- Echtgenoten met kinderen uit een vorige relatie kunnen elkaar volledig onterven. Tot op heden kwam het vruchtgebruik op de gezinswoning en de huisraad nog steeds toe aan de langstlevende echtgenoot. Vanaf 1 september 2018 zal ook dat kunnen worden gevrijwaard voor de kinderen uit een vorige relatie. De langstlevende echtgenoot zal dan enkel nog beschikken over een recht van bewoning in de eerste 6 maanden na het overlijden.

Meer nieuws

2024-03-27

Nieuw Strafwetboek (eindelijk) aangenomen

Ga verder
2024-03-20

De AI-Verordening: geen ‘Minority Report’ in de Europese Unie

Ga verder
2024-02-23

Nieuw Buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht

Ga verder