2018-05-17

Minister van Justitie Koen Geens werkt aan nieuw Burgerlijk Wetboek. Begin deze maand keurde de ministerraad de hervorming van het goederenrecht goed. Eerder werden ook reeds de hervormingen van het verbintenissenrecht en het bewijsrecht goedgekeurd. Op dit ogenblik wordt de laatste hand gelegd aan de hervorming van het aansprakelijkheidsrecht, na het afsluiten van de publieke consultatie op 1 mei 2018.

Het is de bedoeling dat de regels van het goederenrecht zo veel mogelijk gebundeld worden. Daarom zullen enkele bijzondere wetten, zoals de wet over het recht van opstal en het recht van erfpacht, worden geïntegreerd in het nieuwe Burgerlijk Wetboek. Er komt bijvoorbeeld ook een afzonderlijke titel die alle (gemoderniseerde) bepalingen met betrekking tot burenrelaties groepeert.

Er wordt tevens inhoudelijk gesleuteld aan het goederenrecht. Bij wijze van voorbeeld: de termijnen van de beperkte zakelijke gebruiksrechten, zoals het recht van opstal, het recht van erfpacht en het vruchtgebruik, zullen meer op elkaar worden afgestemd. Het opstalrecht zal uitzonderlijk ook eeuwigdurend kunnen worden. De wijzigingen aan de regels van het vruchtgebruik zullen een grotere samenwerking en meer overleg vergen tussen de vruchtgebruiker en de naakte eigenaar. Verder wordt er ook een fiduciaire rechtsfiguur ingevoerd. De goederen die deel uitmaken van het fiduciaire vermogen blijven afgescheiden van het privévermogen van de bewindvoerder.

Schuermans advocaten volgt deze hervormingen verder op.

Meer nieuws

2024-03-27

Nieuw Strafwetboek (eindelijk) aangenomen

Ga verder
2024-03-20

De AI-Verordening: geen ‘Minority Report’ in de Europese Unie

Ga verder
2024-02-23

Nieuw Buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht

Ga verder