Een bestemming kan niet worden gewijzigd via een beleidsmatig gewenste ontwikkeling

In een arrest van 16 juni 2022 (nr. RvVb-A-2122-0838) bevestigt de Raad voor Vergunningsbetwistingen zijn eerdere rechtspraak dat een beleidsmatig gewenste ontwikkeling (BGO) er nooit voor kan zorgen dat de geldende stedenbouwkundige voorschriften worden gewijzigd of uitgehold.

Alzo werden opnieuw de grenzen van een BGO duidelijk afgelijnd. Een volgens een gewestplan, BPA of RUP principieel voor wonen bebouwbare zone kan niet via een BGO van verdere (woon)ontwikkeling worden uitgesloten. Om dit te bereiken dienen de daarvoor geëigende planningsinstrumenten te worden gebruikt. Herhaald werd dat een BGO geen stedenbouwkundige voorschriften kan bevatten of wijzigen. Fijntjes merkt de RvVb ook op dat een BGO de realisatie van de geldende bestemming permanent noch tijdelijk kan tegenhouden.

Dit arrest is nog een keer een goede opfrissing dat een BGO zich enkel kan richten tot de toets van de verenigbaarheid van de aanvraag met de goede ruimtelijke ordening én bovendien ook aan diverse inhoudelijke en vormelijke vereisten moet voldoen, zonder dat het zich kan uitspreken over een stedenbouwkundige politiek die omwille van de rechtszekerheid in wezen via een planinitiatief moet worden uitgedrukt.

Mr. Koen Van den Wyngaert licht het besproken arrest toe in het Tijdschrift voor Omgevingsrecht en Omgevingsbeleid (nr. 2 van 2022, p. 142-147).

Voor meer uitleg kan u steeds Schuermans advocaten contacteren.