2019-08-30

In het Belgisch Staatsblad van 12 augustus 2019 verscheen het nieuwe Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

De memorie van toelichting bij het decreet stelt dat de vorige regelgeving achterhaald was en geen oplossing bood voor de aanhoudende problemen op het vlak van trage wegen en buurtwegen, met rechtsonzekerheid als gevolg. Tegelijk moest er een betere bescherming komen van dergelijke wegen en een coherente afstemming met de wetgeving over de ruimtelijke ordening.

Voortaan is er een uniforme regeling voor alle gemeentewegen.

Alle gemeentelijke wegen en buurtwegen die bestaan op 1 september 2019 worden geacht een gemeenteweg te zijn in de zin van het nieuwe decreet.

Aldus wordt uitgegaan van één juridisch statuut voor alle wegen waarvan de gemeente de beheerder is, onafhankelijk van de gebruiker, de eigenaar of de origine van de weg.

Enkele opmerkelijke aspecten van het nieuwe decreet zijn de volgende:

Gemeentewegen kunnen alleen opgeheven worden door een bestuurlijke beslissing en kunnen niet verdwijnen door niet-gebruik. Aldus wordt het onmogelijk dat publiek domein door onrechtmatig optreden van een particulier, feitelijke nalatigheid van de bevoegde overheid of louter tijdsverloop in particuliere handen kan terechtkomen.

Er komt een gemeentelijk wegenregister waarin alle administratieve en gerechtelijke beslissingen over de gemeentewegen en rooilijnplannen worden opgenomen en dat ter inzage van het publiek zal liggen.

In de regel zullen de gemeentewegen worden vastgesteld in gemeentelijke rooilijnplannen waarvoor de gemeenteraad bevoegd is. Verder is er de optie om de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen te integreren in de omgevingsvergunningsaanvraag.

Ten slotte worden een aantal verbodsbepalingen in het leven geroepen die beteugeld kunnen worden met de zogenaamde GAS-boetes en/of met bestuurlijke maatregelen zoals de last tot herstel of de bestuursdwang.

Wenst u hierover meer te weten? Aarzel niet Schuermans advocaten te contacteren.

Meer nieuws

2024-03-27

Nieuw Strafwetboek (eindelijk) aangenomen

Ga verder
2024-03-20

De AI-Verordening: geen ‘Minority Report’ in de Europese Unie

Ga verder
2024-02-23

Nieuw Buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht

Ga verder