Terwijl de VS vooral zal inzetten op deregulering en sterke investeringssteun, is de vraag hoe stevig Europa verder haar grip zal (willen) houden op de regulering van AI en hoe stevig ze in de praktijk de innovatie en het ondernemerschap rond AI effectief zal ondersteunen.
Er zal nog heel wat werk aan de winkel zijn om de Europese verordening artificiële intelligentie (AI-verordening) die op 1 augustus 2024 in werking is getreden, te implementeren in alle lidstaten en te voorzien in de passende controle. Op 2 februari 2025 werden de verbodsbepalingen en de verplichtingen inzake AI-geletterdheid uit de AI-verordening van toepassing en op 2 februari 2026 zal de AI-verordening volledig van toepassing zijn in de Europese lidstaten.
Met de verordening komt er een uniform kader (risico-gebaseerd) voor alle EU-lidstaten en worden potentiële risico’s voor de gezondheid, de veiligheid en de grondrechten van de burgers aangepakt. Ze biedt ontwikkelaars en exploitanten eisen en verplichtingen met betrekking tot specifieke toepassingen van AI en vermindert de administratieve en financiële lasten voor bedrijven.
De Commissie verwacht uiterlijk in april 2025 de laatste hand te leggen aan de praktijkcode voor aanbieders van AI-modellen voor algemene doeleinden (GPAI-modellen), code welke in de AI-verordening is verplicht en die betrekking zal hebben op de kritieke gebieden zoals transparantie, auteursrecht en risicobeheer. Het nieuwe Europese AI-bureau zal toezicht houden op de uitvoering en de handhaving van de regels van de AI-verordening over GPAI.
Tegelijkertijd met de AI-top werd in ons land het federaal regeerakkoord voorgesteld door de nieuwe federale regering. Een snelle lezing van dit regeerakkoord op het vlak van de ambities van AI, leert ons dat de regering de controle – en coördinatiebevoegdheid in het kader van de uitvoering van de Data Act, AI-Act en de Gigabit infrastructuur Act op nationaal niveau zal toewijzen aan regulator BIPT (het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie).
Verder wenst de federale overheid ter verhoging van de efficiëntie van haar eigen overheidsdiensten een “soevereine cloud-first strategie” en een integraal beleid inzake het gebruik van AI te implementeren en wenst zij een AI-beleid voor specifieke technologieën ter versterking van haar digitale politie.
Tot slot wil de federale regering onderzoeken of naast de Europese regelgeving bijkomende nationale regelgevende kaders nodig zijn voor AI-ontwikkelingen in de gezondheidszorg, waarbij er ruimte is voor experimenten en innovatie, maar waarbij zorgkwaliteit en het medische geheim ook worden beschermd en waarbij de diagnostische en therapeutische vrijheid van de zorgverlener worden gegarandeerd. De regering wil specifiek een gezamenlijke data en AI-strategie voor volksgezondheid met oog voor cyberveiligheid. De vraag is hoe deze laatste ambities voor bijkomende nationale regelgeving rijmen met een andere ambitie van de federale regering om niet aan “goldplating” te doen…
De vraag kan gesteld worden of en hoe de roep vanuit de industrie en ondernemingswereld naar minder regulering zowel op Europees als op Belgisch niveau effectief zal worden opgepakt. Een eerste lezing van het federale regeerakkoord leert immers dat men andermaal naast de Europese regelgeving onderzoek wil doen naar mogelijke bijkomende nationale kaders…..
Schuermans advocaten zal de ontwikkelingen voor u op de voet volgen. Voor meer informatie kunt u zich richten tot mr. Griet SMAERS, g.smaers@schuermans-law.be.